Sübap Arızası Belirtileri Nelerdir

Sübap Arızası Belirtileri Nelerdir

Araçların çalışması ve hareket kabiliyetinin kazandırılması supap sistemleri sayesinde olur. Araçlardaki yakıt yanma sisteminin çalışması ve yakıt hava karışımının sağlanmasını Sübaplar sağlamaktadır. Sübap arıza belirtileri nelerdir? Tecrübeli araç sürücüleri, aracın çalışma şeklinden ve bazı belirtilerden Sübap arızası meydana geldiğini anlayabilecektir.

Sübap sistemlerindeki lastiklerde sorun olduğunda pistonlara motor yağı bulaşır ve araç yağ yakmaya, egzozdan siyah duman çıkarmaya başlar. Sübaplarda meydana gelen eğilme ya da kırılmalar ise triger kayışının kopmasına neden olabilecektir.

Sübap Nedir?

Motor sistemlerinde kullanılan Subaplar, yanma ve egzoz sisteminin düzenli çalışması için farklı görevleri yerine getirir. Sübap, motorların çalışmasını sağlayan pistonların hareketlerinde, hava ve yakıt karışımının yapılmasını sağlamaktadır. Sübap, Subap ve supap olarak da bilinir.

Hava ve yakıt karışımı sonucu meydana gelen yanma nedeniyle ortaya çıkan atık gaz egzoz sisteminden dışarıya atılır. Tüm bu görevler, emme Subapları ve egzoz supapları tarafından yapılır. Sübaplar, hareket kabiliyetini motor eksantrik milinin dönmesinden alır ve motorun çalışma düzenini sağlar.

Sübap Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araçlarda meydana gelen Subap arızalarının anlaşılabilmesi için motor sistemleri hakkında uzman olmak gerekir. Sübap arızaları meydana geldiğinde kendisini farklı şekillerde belli etmeye başlar.

  • Sübaplar vurmaya başlar ve ses gelir,
  • Subaplarda tutukluk meydana gelir,
  • Sübap yatakları yanmış olabilir.

Sübap arızalarının başında, Sübap lastiklerinde meydana gelen sorunlar yer alır. Sübap lastiklerinde meydana gelen arızalar, motor yağının yanma odasına girmesine neden olacaktır. Bu sorun meydana geldiğinde ilerleyen aşamada aracın yakıt sorunları ortaya çıkabilecektir.

Subap Arıza Belirtileri

Araçların farklı parça ve bölümlerinde meydana gelen arıza türleri birbiri ile karıştırılabilmektedir. Sübap arıza belirtileri ile ateşleme sistemi arızaları birbirine benzemektedir. Sübap arızalarının oluştuğu şu belirtiler ile tespit edilebilir.

  • Motor çekiş gücünün düşmesi,
  • Motorda performans kaybı,
  • Yakıtta aşırı artış,
  • Motorun tekleyerek çalışması,
  • Motor çalışırken vuruntu sesinin gelmesi,

Bu arızaların tümü Sübap arızalarının meydana geldiğini gösterir ve motor için önemli arızalardan birisidir. Tespit edildiği anda motor çalıştırılmamaya ve hemen tamir yöntemlerinin uygulanmasına başlanmalıdır.

Sübap Vurması Nedeni

Sübap arızalarında belirtiler hemen hemen tüm araçlarda aynı olabiliyor. Otomobillerde en sık görülün Subap arızalarından birisi, Sübapların ses çıkarması yani Sübap vurmasıdır. Sübap vurmasının birçok nedeni vardır.

  • Sübap ayarlarının bozuk olması,
  • Sübap itici kolların arızalı ya da eğik olması,
  • Sübapların çok gevşek ya da çok sıkı olması,

Sübap vurması, Sübap arızaları arasında kendisini en kolay belli eden arıza türü olarak bilinmektedir. Sürücüler, motor çalışırken, motor bölümünden şık şık diye ses duymaya başlamışsa Sübap vurma arızasının meydana geldiğini anlayabilirler.

Sübap Ayarlarının Bozulması

Araçların Sübap sisteminde meydana gelen arızalar, uzun süre kullanım, kullanım hataları ya da tamir sırasında yapılan hatalara bağlı olabilmektedir. Araçların modelleri eskidikçe ve kullanım oranları arttıkça Sübap ayarları bozulabilecektir. Sübap ayarının bozulması, araçlarda kendisini çekişten düşme ve yakıt miktarının artması olarak gösterir.

Motor yeni çalıştırıldığında çekiş gücünün düşük olmasının en büyük nedeni Sübap ayarının bozulmuş olmasını işaret eder. Sübap ayarlarının bozulması, motorun sesli ve titreşimli çalışmasına neden olur. Sübap ayarları yaptırılarak bu çeşitli arızalar önlenebilir.

Subap Ayarı Ne Zaman Yapılır?

Sübap arızaları görülmeye başlandığında, Sübap ayarlarının yapılması gerekir. Subap ayarlarının yapılmasına ihtiyaç olup olmadığına, motor çalışırken, Subap vurma sesi gelip gelmediğine bakılır. Sübap ayarları bozulduğunda, motor içerisinde metal parçalar birbirine çarpar ve tıkırtı sesinin oluşmasına neden olur.

Bu yakıtın artmasına, motorun performansının düşmesine ve zamanla büyük arızalara neden olur. Sabahları araç çalıştırılmaya çalışılırken, zor çalışıyorsa Subapların sıkı olduğu düşünülebilir. Tüm bu durumlarda, Sübap ayarı yaptırılmalı ve Subapların ne çok sıkı ne de çok gevşek olmaması sağlanmalıdır.

Sübap Ayar Değerleri Nelerdir?

Motor tiplerine göre Subap ayar değerleri birbirinden farklıdır. Üretici firmalar, araç modelleri için oluşturdukları kitapçıklarda, Sübap ayar değerleri hakkında bilgi vermektedir. Servislerde yapılacak Sübap ayarları, profesyonel ustalar tarafından, model için belirlenen değerlere göre yapılır. Motorun sıcaklık ve soğukluk durumuna göre Subap ayar değerleri farklı olacaktır. Motor ısısı nedeniyle Sübaplarda genleşme meydana geleceği için ayar değerleri farklı olur. Soğuk ayar değerleri ile ayarlama yapmak isteyenler, aracın saatlerce çalıştırılmamasına ve havanın serin olduğu saatlerde yapmaya dikkat etmelidir.

Sübap Arızası Nasıl Giderilir?

Araçların Sübaplarında meydana gelen arızalar, diğer arızalar gibi tamir edilebilen arıza türlerinden değildir. Motor rektefiye ustaları, Sübap arızalarının tamiri için motor sisteminin içini tamamen açar ve Sübap ayarları yapmaya çalışır. Sübap arızalarına neden olan etkenler arasında, parçaların kırılması, eğilmesi ya da aşınması yer alabilir.

Sübap arızalarının giderilmesi için parça değişimine ihtiyaç duyulabilecektir. Yeni Sübapları, yuvaya oturtulması ve alıştırılması, gerekli ayarların yapılması, zahmetli ve masraflı tamir işlemlerindendir. Sübap arıza belirtileri ile karşılaşan sürücüler, sorunun büyümemesi için hemen serviste gerekli tamir işlemlerini yaptırmalıdır.

Subap Arıza Maliyeti

Araçlarda meydana gelen arıza türlerinin her birisinin bir maliyeti vardır. Bu maliyet, sorun çözümü için yapılan işçilik türüne ve değiştirilen parça maliyetine bağlıdır. Sübap arızalarının maliyeti, hem zor işçilik gerektirdiği hem de Subap parça fiyatları nedeniyle yüksek olmaktadır.

Sübap arızalarının giderilmesi için araçtan motor tamamen ayrılır ve motor içi açılır. Motorun komple indirilmesi, tamir süresinin uzun olmasına ve işçilik maliyetinin artmasına neden olur. Arızalı Sübapların yerine yenilerinin takılması, Subapların alıştırılması için rektefiye işlemlerine gerek duyulmasını sağlayacaktır. Yapılacak tüm işlemler, maliyetin artmasına neden olur.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir